Betnavska cesta 120, 2000 Maribor, Slovenia
041/918-346

Kako dodatno zaslužiti z izdelavo ilustracij – za ilustratorje

Kako dodatno zaslužiti s prodajo ilustracij na spletu

Tokrat naslavljamo ilustratorje, ki si želijo poleg redne službe ustvariti dodaten prihodek z ustvarjanjem ilustracij. Ne glede na to ali ste poklicni ilustrator ali je vaša služba nekaj popolnoma drugega in je ilustracija le vaš hobi, lahko poleg redne službe še vedno dodatno zaslužite na več načinov.

Predstavili bomo načine, kako prodati ilustracije direktno na spletnih mestih, ki se ukvarjajo s prodajajo stock slik ter bolj kreativne načine, kjer ilustracije natisnejo na izdelke kot so majice, ure, skodelice in celo preproge ter vam podarijo odstotek od prodaje.

Prodaja ilustracij na stock straneh

Stock strani so izvrsten način za prodajo ilustracij, ki ste jih že izdelali in vam zasedajo prostor na disku ali v oblaku. Ker je zaslužek od prodaje ilustracij na stock straneh precej majhen, lahko raziščete najbolj prodajane niše in izdelate več ilustracij za ta področja.

Predlagane strani za prodajo ilustracij:

Prodaja grafik drugim ilustratorjem in grafičnim oblikovalcem

Graphicriver je odlično mesto za prodajo ‘assetov’, ki bodo olajšali delo drugim oblikovalcem. Bodisi Photoshop akcija bodisi InDesign template za izdelavo kreativnega življenjepisa, Graphicriver je mesto, kamor se zatečejo oblikovalci v naglici, ko nimajo časa izdelati lastnih predlog in jih tukaj kupijo za majhno ceno. Z določanjem končnih cen lahko nekoliko sami uravnavate zaslužek, vendar pa se morate odločiti za prodajo z ekskluzivo ali brez, pri čemer je slednje mnogo manj dobičkonosno. Če je vaš cilj kvantiteta, izdelajte unikatne ‘assete’, ki bodo oblikovalce pritegnili, če pa je vaš cilj kvaliteta, pa izdelajte grafike, ki jim bodo dolgoročno koristili na več projektih. Zaslužek lahko porabite v obliki bonusa na tej spletni stani ali si ga prenakažete na paypal.

Strani, ki ponujajo tisk ilustracij na izdelke

Society6, Threadless, in Zazzle so spletna mesta, kamor lahko naložite ilustracije in predvidite aplikacije na medije kot so majice, skodelice in celo preproge.

Bodite kreativni in izdelajte izdelke, ki bi jih tudi sami želeli nositi, ne pozabite pa na oglaševanje prek družabnih omrežij, saj vam bodo glasovi prijateljev še kako koristili.

Strani, ki ponujajo prodajo izdelkov z ilustracijami

V kolikor ste pripravljeni sami natisniti ilustracije na izdelke, je na voljo spletno mesto Etsy, kjer lahko te izdelke prodate direktno kupcem. Majice, torbe, obleke, igrače .. vse to so izdelki, ki imajo v spletni trgovini Etsy podobo kvalitetnih ročnih izdelkov. Mnogi oblikovalci cenijo(mo) delo drugih oblikovalcev in radi kupimo izdelke, ki so unikatni ter v manjši nakladi, kar jih naredi še bolj posebne.

Dodatno delo prek agencije

V Sloveniji je že več let aktivna agencija ustvarjalcev Umer, ki je posrednik med ustvarjalci in med iskalci kreativnih izvajalcev, npr. oblikovalcev, ilustratorjev ali risarjev storyboardov. Mnoge oglaševalske agencije ne premorejo same zaposliti dovolj ilustratorjev znotraj hiše in se po potrebi obračajo na zunanje sodelavce, ki jim lahko nudijo te storitve. Definirajte svoj stil ilustracij in se obrnite na posrednika.

Odprite s.p. in ustvarite portfolio

Za dodatni zaslužek z izdelavo ilustracij izdelajte spletni portfolio svojih izdelkov in odprite s.p. Nikoli ne veste, kdaj bo kdo iskal kakšen stil ilustracij in morda naletel prav na vas ne glede na to, kako izurjen ilustrator ste. Pomembno je, da definirate svoj stil in svoje sposobnosti, da bodo naročniki vedeli, kaj lahko od vas pričakujejo.

Navsezadnje pa ne pozabite na to, da so ilustracije avtorsko delo in jih temu primerno tudi ocenite. Cenite sebe in svoje sposobnosti, ki jih že tako dolgo razvijate in podpišite pogodbe, s katerimi boste definirali avtorske pravice in nadaljnjo uporabo vaših ilustracij.

Želimo vam prijetno ustvarjanje in predvsem veliko dodatnega zaslužka!

4

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.